Let’s jump right in. Other than the floor, one of the larger changes we made was on removing some of the kitchenette uppers. These were brand new Ikea cabinets that had barely been used and to keep budget in check, we decided to remove everything other than the open shelving to the left of the sink to create more of an airy feeling.

BEFORE

X%1XGHHJRY6s64Ii%RSNhg

Like I said in the first post, we used this space as storage only and I despised how disorganized it was.

nWzRVCO5RYSetNUxUcFVJw

You can see the door that leads to the unfinished portion of the basement as well as the bathroom. That door has always been begging to become a dutch door to ensure we could hear Reed upstairs if we had to leave him down there unattended for a minute or two.

DURING

e2y60CdnR1K64F8M0kWbOg

Byyye, heavy uppers.

An additional space that needed to be reworked for more optimal use was this small canning closet. In the 20s, this would have been a necessity. Now, it takes up valuable real estate in the floor plan and we needed a better solution for all of that baby gear we used to stack in the middle of the room.

BEFORE

YUcTcHCqRFCyl214OMqfUg

DURING

ptN1mZ6bQcS2LMhGGYK6TQ
RtOMfkmAQ1+Q%otyltd%Ug

This is where my dad comes in. While Mike and I were on our babymoon in Palm Springs, he built us this closet that was deep enough for the baby stuff that needed to be behind closed doors.

AFTER

Petra_Ford_DSC_1665 Kelsey Haywood Final v3

A cozy TV space with smart storage was just what this space needed. The door to the right leads to Mike’s music room which has since become more kid friendly and a frequent spot for dance parties:)

Other improvements we made:

  • Change out the track lighting and have a higher wattage LED track heads. Would recessed lighting have been preferred? Absolutely, but the budget wouldn’t allow that due to the amount of work that would go into opening up the plaster ceiling. I’m not normally a fan of track lighting, but in this space it really works well. Plus, every project has its compromises and this was one.

  • Repainted the walls (Chantilly Lace), ceiling (Chantilly Lace), trim, and beadboard (custom color match).

  • Created a dutch door out of the existing door (original to the house) to the unfinished part of the basement. See that transformation below!

BEFORE

hTDVbRm2Ofl0rCdLlSw

Remember this door? Another thing my dad was able to tackle while we were away.

ACS_0212

Dutch door goodness!

m0fGA2MhSS6OaHbLQD5VFQ

Last, but certainly not least, is the transformation that the bathroom underwent. This space was the most improved by far.

I’ve never been a fan of yellow, but this bathroom made me dislike it even more.

x8lKZGk5Rri1xO1ncdzMLg

Dialing in on that ideal shade of dusty blue.

2r179AABTSGP0zFHvKg1IA

A bathroom with a clear glass door? No, thank you! We opted to do privacy window film to the existing door.

DURING

ACS_0223
ACS_0254

This wall storage was strategically chosen in the event that we turn Mike’s music room into a guest room and it can be the perfect place to hang clothing or put toiletries since space is at a premium in this smaller bathroom.

AFTER

Petra_Ford_DSC_1679 Kelsey Haywood Final v2

Adding a playful, geometric wallpaper, a new vanity, new lighting and plumbing fixtures really brought it together!

All of this happened while our master bathroom renovation was underway. Looking back, it was straight chaos to be as pregnant as I was with two spaces torn up. BUT, having these things out of the way before a newborn started dominating every waking moment, was the best thing that happened. It’s just like we tell our clients all the time, keep your eye on the end game. It’s easy to look at a hole in the floor where a toilet should be or the stacks of boxes or plastic hanging from the ceiling, but the short-term upheaval of your life is worth it.

What do you love most about this project?? I’d love to know in the comments below!